Kakšna je cena bioklimatske pergole?

Pergole krasijo domove in terase že stoletja. Ves ta čas je njihova funkcija v osnovi enaka – krasiti zunanji prostor in hkrati ustvarjati prijeten kotiček za bivanje na prostem.

Zdi se, da so že stari Egipčani našli odličen način, kako se zavarovati pred žgočim soncem. Sledili so jim stari Rimljani, ki so ob pergole posadili vinsko trto, prav kmalu pa so te čudovite strukture osvojile svet.

Nič čudnega torej, da je danes na trgu ogromno proizvajalcev in prodajalcev pergol, zaradi česar ima tudi cena bioklimatske pergole velik razpon.

Kaj je bioklimatska pergola?

bioklimatska pergola cena

Pergola je torej struktura na stebrih, ki ima nalogo senčiti zunanji prostor in hkrati ustvariti delno zastrt intimen kotiček na vrtu ali terasi. Sprva so pergole ustvarjale senco z ozelenitvijo – vinsko trto in plezalkami, kasneje pa so dobile trdnejše strehe, ki so ščitile še pred slabim vremenom. Strehe iz sodobnih materialov sicer ohranjajo suh prostor pod seboj, se pa v vročih dnevih močno segrejejo in topel zrak pod seboj celo zadržujejo.

Tako je nastala bioklimatska pergola, ki pod seboj ustvarja bio klimo. Običajno je njena streha narejena iz lamel, ki se odpirajo in zapirajo, ter tako dovoljujejo toplemu zraku, da se izmuzne na plano. Zrak pod pergolo ves čas kroži, zato je posedanje pod bioklimatsko pergolo prijetno tudi v najbolj vročem poletju.

Ker pa si ljudje želimo zunaj preživeti vse več časa, se temu prilagajajo tudi bioklimatske pergole, ki z dodatno opremo omogočajo bivanje na prostem tudi v slabem vremenu in mrazu.


Vrste pergol

Pergole se v prvi vrsti razlikujejo po materialu, iz katerega so narejene:

-       les

-       kamen

-       beton

-       jeklo

-       umetni materiali

-       aluminij

 

Prav tako se razlikujejo po načinu izdelave in po dodatni opremi, ki jo izdelovalci ponujajo. Proizvajalce pergol lahko danes najdemo po vsem svetu.

Pri nas se poleg dražjih domačih in evropskih pergol pojavljajo tudi cenejše pergole ostalih proizvajalcev. To pa pomeni, da je kupec pred odločitvijo, katero pergolo izbrati, soočen s precej zahtevno nalogo - kako ločiti pergole med seboj ter kako izbrati kvaliteten izdelek, ki bo opravljal svojo funkcijo in nas razveseljeval še dolgo časa.


Razlika med poceni in dražjimi pergolami

Če pogledamo cene pergol in tudi samih bioklimatskih pergol na tržišču, vidimo velike razlike. Toda ta razlika ni zgolj finančna. Cena je dober pokazatelj kakovosti samega izdelka, dodatne opreme in seveda celotne storitve same. Zato je pomembno, da si pergolo pred nakupom pogledamo v živo in se prepričamo o materialih, tehnologiji, izdelavi, estetiki, opremi in storitvi, ki jo prodajalec oziroma proizvajalec ponuja.


Zakaj je pametno kupiti dražjo pergolo

Dobro znani rek »Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval.«, vsekakor velja tudi pri nakupu bioklimatskih pergol. Cena je namreč dober pokazatelj kakovosti in odraža storitve ter opremo, ki ju vsebuje. Za razliko od cenejših modelov z vzhoda vam čeprav dražja bioklimatska pergola iz Evrope običajno prinaša mnogo več:


Celovita storitev

Danes nimamo veliko časa, da bi raziskovali, kaj vse potrebujemo, da bi lahko poleti uživali pod novo bioklimatsko pergolo. Strokovno nas vodijo skozi postopek ugotavljanja, kaj si želimo, nam svetujejo in najdejo rešitve, na katere niti pomislili ne bi.

Po nakupu se storitev ne sme končati – dober proizvajalec poskrbi za redne servise, pomoč pri uporabi in potencialno nadgradnjo. Ker je pergola kos opreme, ki bo z nami dolgo časa, je nujno, da lahko ves ta čas pričakujemo strokovno podporo.


Izdelek po meri

Kakovostna storitev prodajalca ali proizvajalca se začne že pri ugotavljanju naših potreb in želja. Le dobro usposobljeno prodajno osebje zna postaviti prava vprašanja, s katerimi tudi sami pri sebi ugotovimo, kaj si želimo.

Butična proizvodnja in dobri inženirji znajo iz tega ustvariti izdelek po naših željah in potrebah, ki še zmeraj sledi vsem standardom kakovosti in varnosti. Kljub temu, da gre za unikaten izdelek, so dobavni roki krajši – že zaradi tega, ker je pot od delavnice do naše terase mnogo krajša.


Kakovostni materiali in boljša izvedba

Del cene odseva tudi kakovost materialov, iz katerih je pergola narejena in izvedba. Pri nobeni od teh postavk ni pametno varčevati. Pergola je zunanji objekt, ki je podvržen hudim vremenskim obremenitvam. Na našem prostoru je povsem razumno pričakovati mrzlo zimo s temperaturami okoli minus 20 stopinj, prav tako pa se vse pogosteje pojavljajo vročinski valovi, kjer se živo srebro povzpne do 40 stopinj.

Poleg tega nam zadnje čase ne prizanašajo niti drugi ekstremni vremenski pojavi, kot sta orkanski veter in nadpovprečno velika toča. Že s tega vidika je pomembno, da so materiali vzdržljivi. Poleg pa sodita natančna izdelava in kakovostna montaža. Zagotovo ne moremo primerjati lastne montaže s storitvijo, ki jo opravi usposobljen in izkušen monter.


Certifikati

cerfitikati bioklimatska pergola Agava

Certifikati, ki jih izdajajo pristojne inštitucije dokazujejo, da bioklimatska pergola dosega določene standarde, kar daje kupcem varnost in zagotovila, da bo z izdelkom vse v najlepšem redu. Čeprav mnogi zagotavljajo, da so njihove pergole certificirane, se lahko izkaže, da temu ni tako. Veljavnost certifikata in standarde, ki za njimi stojijo, lahko vedno preverimo in se prepričamo, kakšen izdelek kupujemo.

Na koncu velja še enkrat poudariti, da naj cena ne bo edini kriterij pri nakupu bioklimatske pergole.


Želim neobvezujočo ponudbo


Želite že to poletje uživati pod bioklimatsko pergolo?
Potem je sedaj zadnji čas, da nas kontaktirate. Z veseljem vam bomo svetovali.  

Back To Top